Spermavizsgálat
Ondó, spermium vizsgálata
A korábbi évtizedekhez képest a világban a férfiak "spermaállománya" folyamatosan romlik, ezáltal a férfiak nemzőképessége is csökken, egyre több a spontán terhességre nem képes férfiak aránya. Alacsony spermiumszám, rosszabbul mozgó spermium, ill. nem kellően kifejlődött spermiumok esetén a teherbeesés esélyen csökken vagy lehetetlenné válik.
A férfiak nemzőképességéről az ondóvizsgálat ad alapvető felvilágosítást. Ilyenkor vizsgáljuk a sperma mennyiségét, a spermiumok koncentrációját (spermiumszám/ml), mozgáskészségét, valamint a spermiumok morfológiai tulajdonságait (a normális és kóros spermiumok aránya).
Normális sperma paraméterek
(3-5 napos önmegtartóztatás, sperma ürítési szünet esetén)
 • sperma térfogat: 2 ml-nél több
 • spermium koncentráció: min. 15 Millió/ml
 • összes spermiumszám: 39 M/minta
 • mozgási képesség: min. 40 % mozgó
 • morfológia: legalább 4 % normális spermium alak
A vizsgálat során megnézzük az ondóban a fehérvérsejtszámot is, amely az esetleges gyulladásos folyamatokra adhat információt, sz.e. baktérium tenyésztést végzünk.
Vizsgálataink során lehetőség van a legmodernebb számítógépes spermaanalizisre is, amely tovább pontosíthatja a mikroszkópos spermiumvizsgálat eredményét.
Andrológiai rendelésünkön kb. 1 órán belül komplett spermium és nemzőképességi vizsgálatot végzünk, valamint összefoglaló véleményt is adunk.
Spermium mintaadás előtti fontos tudnivalók!
A spermium vizsgálat előtt legalább 3-5 napos önmegtartóztatás javasolt. A gyakori magömlés ill. az 5 napon túli önmegtartóztatás esetében eltérés lehet a spermiumok számában és mozgási paraméteriben.
A legjobb megoldás helyben a rendelőben erre a célra kialakított helységben leadott minta. Otthonról hozott minta esetén tiszta, kimosott, vegyszerektől mentes üveget kell használni. Hozott minta esetén zsebben (testmelegen) érdemes hozni, ugyanis ha a minta nagyon lehűl rosszabb eredményt kaphatunk. Amennyiben nem közvetlenül a vizsgálóedénybe került mintát vizsgálunk (pl. bőrről az edénybe tett), a minta gyakran szennyeződéséket is tartalmaz, ami nehezíti a vizsgálatot.
Fontos megjegyezni, hogy az ejaculatum első része tartalmazza a spermiumok nagy részét, tehát ha ez nem kerül a vizsgálóedénybe alacsonyabb spermiumszámot kapunk.
A hímvessző és a kezek alapos tisztítása is javasolt a minta adása előtt, főleg azokban az esetekben, ha spermium tenyésztést is szeretnénk végezni az adott mintából.
Mi, mit jelent az andrológiai leleteken?
 • Csökkent hímivarsejtszám: oligozoospermia (15 millió/ml alatti)
 • Súlyosan csökkent hímivarsejtszám: oligozoospermia maximalis (5 millió/ml alatti)
 • Nem található hímivarsejt az ondóban: azoospermia (0 spermium az ondóban)
 • Csökkent mozgású spermiumok: asthenozoospermia
 • Károsodott alakú spermium: teratozoospermia (4% alatti szigorú kritériumok szerint)
 • Nem életképes spermiumok: necrozoospermia
 • Csökkent mozgás, szám és rossz alak: OATS oligo-astheno-teratozoospermia
Természetesen a fent leírt eltérések különböző kombinációja is fennállhat.
Videók: spermiumok a mikroszkóp alatt (letöltés)
Videók: spermiumok a mikroszkóp alatt (megtekintés)