Albiandrologia

Herebiopszia

A herebiopszia indikációja

Nincs az ondóban spermium illetve ha nagyon kevés van, és azok életképtelenek, halottak (necrozoospermia). Az egészséges férfiak ejakulátumának spermiumkoncentrációja hazánkban és világszerte egyaránt csökkenő tendenciát mutat. A házasságok 15-20%-a terméketlen; a háttérben 30%-ban a férj, 30%-ban a feleség, 40%-ban pedig mindkét fél problémája áll.

Kezelési módszerek

Az asszisztált reprodukció modern technikáinak létrejöttével egyre több meddő pár számára vált lehetségessé a gyermekáldás. Ezek közé a módszerek közé tartozik a homológ és heterológ inszemináció, az in vitro fertilizáció (IVF) és az intracitoplazmatikus spermium injekció (ICSI). Az ezekhez felhasznált életképes spermiumok vagy spermatidák származhatnak az ejakulátumból, de aspirálhatók a mellékheréből (microepididymalis spermium aspiráció, MESA), illetve kivonhatók a hereszövetből is (testicularis spermium extrakció, TESE).

Kezelés

A testicularis spermium extrakció technikáját először obstruktív azoospermia kezelésére használták, később azonban bebizonyosodott, hogy nem obstruktív azoospermia, illetve oligozoospermia bizonyos eseteiben is alkalmazható. A terméketlen férfiak kisebb heretérfogata nem teszi lehetővé a beavatkozás nagyszámú ismétlését. Korábbi sebészeti beavatkozások (például orchidopexia) a hegképződés miatt szintén csökkentik a sikeres spermiumextrakció esélyét. Fontos tehát, hogy a beavatkozás lehetőség szerint már az első alkalommal sikeres legyen.

A testicularis spermium extrakció alkalmazásának korai időszakában a felhasználandó hereszövet eltávolítása előzetes diagnosztikus biopszia nélkül, "vakon" történt. A herebiopsziák szövettani értékelése többletinformációt nyújt az ejakulátum mikroszkópos vizsgálatához képest mind a spermatogenetikus aktivitás megítélésében, mind a terméketlenség kóroktanának tisztázásában.

A herebiopszia történhet helyi érzéstelenítésben vagy altatásban. A herezacskó bőrén ejtett kis metszésből a heréből szövetminta nyerhető.

Ezt a mintát szövettanilag vizsgálhatjuk, lefagyaszthatjuk (későbbi megtermékenyítésre) illetve azonnali megtermékenyítés végezhető belőle. A beteg általában a műtét napján már hazamehet.