Albiandrologia

Járulékos nemi mirigyek gyulladása

Prosztata, ondóhólyag, mellékhere gyulladása

A nemi mirigyek gyulladása a spermatogramban eltérést okozhat (számbeli, alaki és mozgásbeli változásokat). Nemi kapcsolat során leggyakrabban átvihető kórokozó a Chlamydia trachomatis. Különböző uropathogen kórokozók is gyakran kimutathatók, ezek az E.Coli, Sterptococcus faecalis, Proteus mirabilis, Pseudomonas. Fontos felhívni a figyelmet a napjainkban is gyakori fertőzést okozó gonorrhea-ra, mely súlyos szövődmények kialakulásához vezethet.

A gyulladásos tünetek úgynevezett klasszikus panaszokat okozhatnak, mint pl.: fájdalom, duzzanat, károsodott működés. Hosszan tartó funkció károsodás a különböző enzimek, ásványi anyagok és váladékok termelési zavarához vezethet, mely végső során a spermium termelődés és szállítás zavarát okozza. Nőhet a sperma viszkozitása, csökken a térfogata, immunológiai problémák alakulnak ki, ezáltal kialakulhat a férfi meddősége.

A kivizsgálás a fizikális vizsgálatot (nemi szervek, herék, mellékhere, prosztata különböző eltéréseinek vizsgálata), vérvizsgálatot (vérkép, Chlamydia baktérium ellenes antitestek kimutatása), vizelet és spermium különböző tenyésztéses vizsgálatát, húgycsőváladék kenet vizsgálatot, ultrahang (here, prosztata) vizsgálatát jelenti.

Kezelés

Kezelés a húgyúti infekciók kezeléséhez hasonlít, tehát elsősorban antibiotikus kezelést jelent. Gyakran sikerül teljesen megszüntetni a bakteriális fertőzést, előfordulhat azonban, hogy kiújul, illetve másfajta baktérium jelenik meg, ilyenkor hosszabb ideig tartó kezelésre van szükség