Albiandrologia

Vasectomia

férfi művi meddővé tétel

A művi meddővé tétel 1960-as évektől USA-ban lett népszerű, mint egyfajta fogamzásgátlási módszer.

A művi meddővé tételnek többfajta műtéti módszerét alkalmazták az évek során. Jelenleg legelterjedtebb módszer az úgynevezett non scalpel vasectomia, ez bőr metszése nélküli szúrásos technikával történő ondóvezeték kiemelést jelent.

Magyarországon jogszabályi feltételeknek kell megfelelni: 3 vér szerinti gyermek vagy 40 éves kor felett lehet elvégezni a nyilatkozat megtétele után 12 hónappal (a kérelmi nyilatkozatot 6 hónap után ismételten alá kell írni). A műtét előtt és után spermatogram vizsgálatot kell végezni.

A férfi fogamzásgátlás (vasectomia) kivitelezése

A műtét során a here felett az ondóvezeték átvágásra kerül. A műtétet követően a here spermium termelő képessége megmarad, a hímivarsejtek a műtétet követően a mellékherében elhalnak és felszívódnak. A tesztoszteron termelést változatlan marad.

A műtéti helyi érzéstelenítésben történik.

A bőrön apró nyílást ejtünk előemeljük az ondóvezetéket. Műtét során kisebb gyulladás illetve vérzés nagyon ritkán előfordulhat. Komolyabb mellékhatás komplikáció nem fordul elő. A kivágott ondóvezeték részt szövettani vizsgálatra küldhetjük (nem kötelező). Az átvágott végeket lekötjük és elektrokoaguláljuk. A műtét ambulanter történik. Az operációt követően átmeneti fájdalmak miatt fájdalomcsillapítás szükséges lehet. Munkavégzés 1-2 nap múlva már lehetséges.

A férfi fogamzásgátlás hosszú távú hatásai

  • Nagyon-nagyon ritkán rekanalizáció előfordulhat. A másik lehetséges szövődmény a spermium granuloma kialakulása, ez tulajdonképpen az ondóvezetékből kiszivárgó hímivarsejtek ellen kialakuló immunválasz következményeképpen létrejövő hegesedés (3%).
  • A műtétet követően nem nagyobb a prosztata rák előfordulása sem, több nagy esetszámú tanulmány sem igazolta egyértelműen.
  • Nagyon ritkán előfordulhat a here krónikus fájdalma és nehéz húzó érzése.