Albiandrologia

Vesekő

calculus renis

A veséből vizeletelfolyási akadályt és következményes üregrendszeri tágulatot nem okozó vesekövek sokáig tünetmentesek maradhatnak. Ilyenek a leggyakrabban felfedezett kehelykövek. Amennyiben ezek a kövek panaszokat okoznak, a vezető tünet a (a mozgással nem összefüggő) tompa deréktáji fájdalom és a mikroszkóppal igazolható véres vizelet. A panaszok alapján nem mindig könnyű elkülöníteni a mozgásszervrendszeri, reumatológiai, ortopédiai betegségektől.

Vesekövek nem műtéti kezelése (konzervatív terápia)

A spontán távozásra alkalmas - ezt a kő mérete, elhelyezkedése, beteg alkata alapján lehet eldönteni - vesekövek esetén javasolt Rowatinex (2x2) szedése, bőséges (2-3 liter), egyenletes folyadékfogyasztás, testmozgás.

Diagnosztikai nehézséget okozhatnak a vizsgálatkor röntgenárnyékot nem adó húgysav összetételű kövek. Az összes kő 5-7 %-át alkotják. Amennyiben ezek a kövek a vezetékben helyezkednek el, csak a kontrasztanyagos vizsgálat során jelentkező úgynevezett negatív árnyékkiesés bizonyíthatja a betegséget. Segítség lehet, ha ismerjük, hogy a húgysavköves betegeknél gyakori a piknikus küllem és a "pirospozsgás", kerek arc. Sokszor találkozunk a vérbeli magas húgysavszint okozta másik betegséggel, a köszvénnyel. Ezen betegek vizelete "savmerev", a vizelet pH 5-5,3 közötti tartományban van. A húgysav összetételű kövek a vizelet pH értékének emelésétől függően gyógyszereléssel oldhatók, illetve megelőzhetők. Vigyázni kell, mert a túlzottan lúgosított vizeletben baktériumok szaporodhatnak el. A vizelet lúgosítása Blemaren-N pezsgőtablettával érhető el a kívánt mértékben, amennyiben emellett a szérum húgysavszintje is emelkedett, kiegészítésül allopurinol (Milurit) kezelés szükséges.

Vesekövek megelőzése

Általánosságban igaz az összes kőféleség megelőzésére a nap folyamán egyenletesen elosztott, bőséges mennyiségű folyadékfogyasztás és rendszeres testmozgás.

A leggyakoribb kőfajták (az összes kb. 75-85%-a) a kalcium-oxalát-monohidrát és -dihidrát kövek megelőzésére javasolt a kalium asparticum + magnesium asparticum (Panagin) és a pyridoxinium chloratum (Vitamin B6) szedése. Amennyiben a vesekövesség fokozott kálciumürítés talaján jött létre, megelőzésre hydrochlorothiazid (Hypothiazid) alkalmazható.

A húgysavkövesség megelőzésére a kezelésénél ismertetett, Blemaren-N és allopurinol (Milurit) javasolt.

A kövek 1 %-át a cystin teszi ki, amit egy családon belüli örökölhető betegség, a cisztin csökkent vesén belüli visszaszívódási zavara, a cystinuria okoz. Speciális tünete nincs, de a vizeletüledék mikroszkópos vizsgálatakor jól láthatóak a hatszögletű cystinkristályok. Ezen kövek kiújulási hajlama nagyon magas. A cisztein megkötésével a cisztinképződést meggátolja a penamecillinum (Byanodine).

A struvit és karbonát-apatit keverékéből álló kövek rendszerint puhák, gyorsan növekednek. A struvit kicsapódását a vizelet bakteriális gyulladása okozza. A kórokozókban (Proteus, Klebsiella, Pseudomonas) lévő ureáz nevű enzim bontja a vizeletben lévő karbamidot és ezáltal a vizelet lúgossá válik, mely kedvez a struvit kiválásához. Ezért nevezzük gyakran fertőzött köveknek is, összességében gyakoriságuk 7-10 %. Gondolnunk kell erre a kőfajtára lezajlott vesemedencegyulladás, visszatérő húgyúti gyulladás, terhességi vesemedencegyulladás esetén. Ilyen kövek mellett a vizelet pH értékét kifejezetten lúgosnak, 6,5-8,5 között találjuk A megelőzéshez a baktériumok kimutatása utáni célzott antibiotikum kezelés és a vizelet savanyítása szükséges (Betacid).