Albiandrologia

HBA-teszt

Sperm-Hyaluronan Binding Assay

A HBA-teszt egy, a friss ejakulátumban lévő érett spermiumok arányának megállapítására szolgáló módszer. Az esetleges fertilitás diagnózisához semmiképpen sem elegendő a teszt által kapott eredmény, de segítséget nyújthat a pár későbbi IVF-kezelési lehetőségeinek kiválasztásában. A módszer az érett spermiumok hialuronsavkötő képességén alapszik, mely molekula a petesejtet körülvevő sejtekben, az úgynevezett cumulusban és a tüszőfolyadékban fiziológiásan is jelen van. A hialuronsav kötésére az éretlen vagy hibás fejlődésű hímivarsejtek nem képesek, csak a nagy valószínűséggel ép kromoszóma-állományú, érett spermiumok.

A teszt korlátai: A teszt csak akkor végezhető el, ha a minta tartalmaz mozgó spermiumokat. A nagyon alacsony spermium-koncentrációjú vagy alacsony motilitású minták esetében álnegatív eredményt kaphatunk! A teszt elvégzése előtt minden esetben ajánlott SPG vizsgálatot is végezni.

A módszert fagyasztott-felengedett, valamint feldolgozott mintákon nem validálták, így alkalmazása csak friss (3 óránál nem régebbi) ejakulátum vizsgálatára ajánlott, tehát objektív eredmény a helyszínen nyert mintából várható.

A mintanyerés módja a spermiogram készítésénél leírtakkal egyezik meg. Elfolyósodás után történik a HBA-teszt elvégzése, lehetőleg 1 órán belül.

Megjegyzés: A normál kategóriájú mintáknál a határértéknél magasabb arány nem feltétlenül jelenti a fertilitás növekedését is!