Albiandrologia

Spermium acrosoma reakció vizsgálat

Spermium acrosoma reakció vizsgálat

A megtermékenyítési folyamat során a hímivarsejtnek át kell hatolni a petesejt plazma membránján, ehhez a spermium fejében lévő speciális folyamatra van szükség amivel a petesejtbe tud hatolni. Ha ez a folyamat valami miatt károsodik a megtermékenyülés nem megy végbe. A normális spermaképet mutató mintáknál a nem megfelelő acrosoma reakció akár 30%-os is lehet.

A nem megfelelő acrosoma reakció mérhető és kimutatható így elkerülhető a további felesleges inszemináció illetve in vitro fertilizáció és egyből ICSI (intracitoplazmatikus megtermékenyítés végezhető.

A természetes úton létrejövő termékenyítésnél az akroszóma reakció a feltétele annak, hogy a spermium és a petesejt örökítő anyaga egybeolvadjon és létrejöjjön a zigóta.

Ha nincs akroszóma reakció, nincs természetes úton elinduló embriógenezis sem (pl. globozoospermia).

Minél kisebb a spermiumok akroszóma reakcióra való hajlama, annál kisebb az esély a természetes úton való termékenyülésre.

Ha nincs esély a természetes úton való termékenyülésre, akkor asszisztált reprodukciós technikákat (ART) alkalmaznak.

Az ART-on belül mind az inszemináció, mind pedig az in vitro fertilizáció (IVF) esetében is szükséges az akroszoma reakció, mert hiányában elmarad a termékenyítés.

Tehát ha nem megfelelő az akroszóma reakció, megfontolandó az inszeminálás és az IVF kihagyása és direkt ICSI alkalmazása.

Mivel az ICSI-nél is jobb a születési arány, ha akroszóma reakciót mutató spermiummal végzik, ezért rossz akroszóma reakciót mutató spermiumokat az ICSI előtt célszerű akroszóma reakcióra stimulálni.