Albiandrologia

Körülmetélés műtéti indikációi

fitymaszűkület műtét

A körülmetélés az egyik legősibb műtétek közé tartozik. Sok esetben kulturális, vallási, higiéniai okból végzik.

A hímvessző előbőrének (preputium illetve fitymabőr) többféle funkciója is van. A bőr alatt keletkező elhalt hámsejtekből és faggyúmirigyek váladékából kialakuló smegma. A fityma bőre védi a makkot a kiszáradástól, ezenkívül a szexuális stimulusok kialakításában is szerepe van.

Műtéti indikációk

  • fityma szűkülete, nem hátrahúzható bőr
  • krónikus balantitis, fityma bőrének gyulladása
  • fiatal fiúknál visszatérő húgyúti fertőzések
  • visszatérő condyloma, HPV fertőzés
  • csökkent a szexuálisan átvihető betegségek kockázata
  • csökken a péniszrák kockázata

Nem szabad körülmetélést végezni

Rövid húgycső szindróma, hímvessző fejlődési rendellenességek, micropenis, hypospadiasis, húgycső fejlődési rendellenességek esetén mivel ilyenkor ezt a bőrt későbbi rekonstrukciós műtétre fel lehet használni.

A körülmetelés (circumcisio) műtéti kivitelezése

A műtétet helyi érzéstelenítésben végezzük. Altatásra nagyon nagyon ritkán van szükség. A műtét során a legtöbb esetben a fék átvágásra is szükség van.

A sebet felszívódó varrattal egyesítjük, ez 2-3 hét alatt magától kiesik, varratszedés nincs. A teljes gyógyulási idő 4 hét. Szövődmények ritkák, nagyon ritkán vérzés kialakulhat. A műtét után odema/vizenyő egy átmeneti állapot, amely a gyógyulás folyamatához tartozik.

A műtét végén Peha Haft rugalmas pólyát alkalmazunk a vérzés megakadályozására, a műtét után a sebre Betadinos kenőcsöt kell alkalmazni.