Albiandrologia

Művi meddővététel

vasectomia, férfi fogamzásgátlás

A férfi fogamzásgátlásnak több módja ismeretes. Ezek a gyógyszeres lehetőségtől (Magyarországon nem elterjedt) a különböző műtét megoldásokig terjedhet. Ennek legegyszerűbb módja az ondóvezeték (vasectomia) here felett történő átvágása. Ez a műtéti megoldás az egyik legbiztosabb módszere a fogamzásgátlásnak. Fontos megjegyezni, hogy műtét után nem azonnali a terméketlenség legalább 30-40 ejaculatio után alakul ki, időben kb. 3-4 hónapot jelent. Műtét után 3-4 hónappal legalább 2 spermium mintát is meg kell vizsgálni, hogy biztosan kimondható legyen a biztos fogamzásgátlás.

Magyarországon szigorú jogszabályi feltételekhez kötik a műtét elvégzését. Ha valaki ilyen megoldás mellett dönt, gondolnia kell arra, hogy ha későbbiekben gyermeket tervez, az ondóvezeték folytonosságát helyreállító műtét nem mindig sikeres. Érdemes és nagyon javasolt műtét előtt a biztonság kedvéért a spermium tárolás lehetőségével is élni. A műtét után mellékhere és here diszkomfort érzés, illetve időszakos enyhe fájdalom maradhat vissza átmenetileg.

A műtét 18 éves kortól végezhető el, de 26 éves korig csak szigorúbb feltételek mellett. A kérelem benyújtásakor az orvos szóban és írásban tájékoztatást ad a fogamzásgátlás egyéb lehetőségeiről, a beavatkozás jellegéről, kockázatairól és következményeiről. A tájékoztatás után fél évvel a 26 évnél fiatalabbaknak újra nyilatkozniuk kell arról, fenntartják-e a kérelmet. A beavatkozás ezután hat hónappal végezhető el. Azoknak, akik betöltötték 26. életévüket, a tájékoztatást követő három hónap elteltével kell ismételten nyilatkozniuk; újabb negyedév elteltével a beavatkozás elvégezhető.