Albiandrologia

Hímvessző görbület

Induratio Penis Plastica, Peyron kór

A hímvessző görbület alatt a penis különböző súlyossági fokú görbületét, deformitását, megtöretését értjük. A görbületnek különböző fokozatai lehetnek, 5-20 fok közötti görbület esetén a közösülés lehetséges, a deformitás kozmetikai jellegű. 20-45 fokos görbület esetén a közösülés már sokkal nehezebb illetve kivitelezhetetlen. 45 fok feletti görbületesetén a közösülés már nem lehetséges.

Okok

Okok között szerepelhet veleszületett fejlődési rendellenesség, ennek nagyon sok formája van. Az urológiai gyakorlatban legnagyobb számmal az úgynevezett IPP-vel (Induratio Penis Plastica) vagy más néven Peyron kórral találkozunk. A betegség a hímvessző rostos burkának a hegesedését, megvastagodását jelenti, melynek következtében az adott terület rugalmasságát elvesztve a hímvessző görbüléséhez vezet. A betegség kezdeti időben gyakran a hímvessző fájdalmával járhat. Későbbiek során merevedési zavar is kialakulhat. Ez a fajta betegség gyakran középkorú és idősebb férfiaknál alakul ki. Pontos okok tisztázatlanok, de szerepet játszhat a lokális trauma, prosztata gyulladásos betegsége.

Kivizsgálat

A hímvesszőben kemény göbök, megvastagodások tapinhatók. További vizsgálatokkal pl. penis ultrahang, MRI az elváltozások nagyságát és kiterjedését lehet vizsgálni. Érdemes a hímvessző merev állapotában önfotót is készíteni, a további sebészi beavatkozás megkönnyítésére.

Kezelés

A betegség súlyossági fokától illetve stádiumától függően lehet gyógyszeres (gyulladáscsökkentő, antihisztamin, E-vitamin, Potaba) vagy sebészi lehet (úgynevezett Nesbit műtét, graft műtét, penis protézis).