Albiandrologia

Humán Papilloma Virus (HPV)

A HPV vírus egyre gyakoribb előfordulású, leginkább nemi érintkezés útján terjedő fertőzés. Általában a nemi szervek területén jelentkezik. Gyakran panasz-és tünetmentesen jelentkezik, és szinte minden aktív szexuális életet élő emberben megtalálható, ezért szűrővizsgálata javasolt. Veszélye, hogy egyes fajtái szemölcsöket okoznak (alacsony kockázatú HPV) vagy kóros sejtelváltozást, akár rosszindulatú daganatot okozhat az érintett területen, mint pl. a férfiak péniszbőre, végbélnyílás környéke, nőknél a méhnyakon.

Kivizsgálás

Az érintett területek megtekintése, elváltozások, szemölcsök keresése. Ha nem látunk elváltozást, a szűrés keretében lehetőség van a bőrről mintavételre, és az un. PCR módszerrel azt vizsgálni. Ha a női partner vizsgálata rendellenességet mutat, a férfi HPV vizsgálata is szükséges.

Kezelés

Vírusra gyógyszer nincs. HPV fertőzés igazolódása után 6-8 hónapig óvszer használata javasolt, majd ezt követően a vizsgálat ismétlése. Ezalatt az immunrendszer megszünteti a fertőzést, és jó esetben – tartós partnerkapcsolat esetén – nem is tér vissza.